piątek, 30 listopada 2012

Błyskawiczne Bułeczki

Składniki:
  • 500 g mąki (pszennej lub pszennej z żytnią w proporcji 2/3 do 1/3)
  • 300 ml letniej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie i według uznania własne dodatki:
    - ja najczęściej dodaję ziarna słonecznika
  • mleko do posmarowania bułek
  • opcjonalnie: ziarno, mąka, mak do przyprószenia bułek z wierzchu
Drożdże mieszam z miodem lub cukrem do rozpuszczenia.

Do miski dodaję mąkę, sól i ewentualne wybrane dodatki, jeśli się na nie decyduję. Dolewam rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i całość mieszam –najpierw łyżką, potem ręką (w razie potrzeby uzupełniam niewielką ilością wody) i zagniatam na spójne, gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez jakieś 3-5 minut, po czym zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 8 części i z każdej formuję bułeczkę następnie spłaszczam i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na teflonowej bez papieru. Bułki nacinam z wierzchu ostrym nożem (np. dwa równoległe cięcia lub w krzyżyk) i smaruję Można przyprószyć ziarnem, mąką lub makiem.
Blachę wstawiam do zimnego piekarnika, który razem z bułkami nagrzewam go do 200 st. C –kiedy piekarnik się nagrzewa bułeczki rosną, a kiedy jest już nagrzany zaczynają się piec. To bardzo praktyczne rozwiązanie:) Piekę przez jakieś 25-30 minut, po czym wyłączam grzanie, bułki wyjmuję na metalową kratkę i zostawiam do odparowania oraz ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz